Stadgar för FGO
Stadgar
§1. Namn
Föreningens namn är Föreningen Gestalt i Organisation.
§2. Ändamål
Föreningens ändamål är att vara en intresseförening för tillämpning och utveckling av gestaltmetodik och gestaltiskt förhållningssätt i organisationer.
§3. Medlemskap
Föreningen är öppen för de som är intresserade av tillämpning och utveckling av gestaltmetodik och gestaltiskt förhållningssätt i organisationer.
När medlemsavgiften är erlagd är personen medlem. Styrelsen har rätt att utse person till hedersmedlem. Medlem som motverkar föreningens syfte eller motarbetar föreningens verksamhet eller ej erlägger stipulerade avgifter kan uteslutas.
§4. Årsmöte
Föreningens högsta beslutande organ är årsmötet, på vilket varje närvarande medlem har en röst.
Ordinarie årsmöte äger rum före sista maj. Kallelse skall tillställas medlemmarna senast 4 veckor före årsmötet. Bokslut, verksamhetsberättelse, revisionsberättelse samt eventuella motioner och styrelsens yttrande över dessa skall vara medlemmarna tillhanda senast 2 veckor före årsmötet.
Dagordningen vid ordinarie årsmöte skall innehålla följande punkter:
Årsmötets öppnande
Fastställande av röstlängd för mötet
Val av mötesordförande
Val av mötessekreterare
Val av två justerare, tillika rösträknare
Frågan om mötets behöriga utlysande
Fastställande av dagordning
Styrelsens verksamhetsberättelse
Styrelsens ekonomiska berättelse
Revisionsberättelse
Frågan om styrelsens ansvarsfrihet
Behandling av inkomna motioner och styrelsens förslag
Fastställande av medlemsavgift
Val av ordförande eller ekonomiansvarig och minst två ledamöter
Val av två revisorer
Val av valberedning
Övriga frågor som närvarande medlemmar vill anmäla till styrelsen för vidare behandling
Årsmötets avslutande
Extra årsmöte hålles då styrelsen finner det erforderligt, eller om revisorerna eller minst tio procent av medlemmarna så begär. På extra årsmöte behandlas de ärenden som anges i kallelsen. Kallelse till extra årsmöte skall tillställas medlemmarna senast en månad före mötet.
§5. Rösträtt
Rösträtt vid ordinarie och extra årsmöte har endast den som före mötet erlagt stipulerade avgifter för den tid som medlemskapet omfattar samt föreningens hedersmedlemmar.
§6. Motioner
Varje medlem kan motionera till ordinarie årsmöte om frågor som rör föreningens verksamhet. För att behandlas på årsmötet skall motion ha inkommit till styrelsen senast 6 veckor innan årsmötet.
§7. Styrelsen
Styrelsen består av minst sex personer; ordförande, ekonomiansvarig och övriga ledamöter. Mandatperioden är två år. Vid varje ordinarie årsmöte väljs antingen ordförande eller ekonomiansvarig samt minst hälften av övriga ledamöter. Arvode utgår ej för styrelsearbetet.
Styrelsen är mellan årsmöten föreningens högsta beslutande organ och kan inom ramen för föreningens syfte, såsom uttryckt i §1, fatta för föreningen bindande beslut. Styrelsen är beslutsför om minst hälften av styrelsens medlemmar, varav en måste vara antingen ordföranden eller ekonomiansvarig, är närvarande. Vid lika röstetal i styrelsen har ordföranden utslagsröst.
Styrelsen är ansvarig för föreningens verksamhet och ekonomiska förvaltning och skall inför ordinarie årsmöte sammanställa verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse. Styrelsen tillsätter det antal arbetsgrupper den finner lämpligt.
Styrelsen beslutar om antagande av nya medlemmar och om uteslutande av befintliga medlemmar, inom ramen för vad som anges i §2 och §3. Styrelsen ansvarar för fortlöpande uppdatering av medlemsregistret. Styrelsen kallar till ordinarie och till extra årsmöte.
För granskning av föreningens räkenskaper och styrelsens förvaltning ska utses 1–2 revisorer. Revisorerna utses av årsmötet och ska vara oberoende av dem de har att granska. Revisorerna har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar. Föreningens räkenskaper skall vara revisorerna tillhanda senast en månad före årsmötet. Revisorerna skall granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast 2 veckor före årsmötet.
§9. Räkenskapsår
Föreningens räkenskapsår är kalenderår.
§10. Firmateckning
Föreningens firma tecknas, förutom av styrelsen, av ordförande och ekonomiansvarig två i förening eller av antingen ordförande eller ekonomiansvarig i förening med någon av de övriga ledamöterna i styrelsen.
§11. Stadgeändring
För ändring av dessa stadgar krävs beslut på ordinarie årsmöte med två tredjedels majoritet.
§12. Upplösning
För beslut om upplösning av föreningen krävs beslut med två tredjedels majoritet på två på varandra följande årsmöten med minst två månaders mellanrum och där det ena måste vara ett ordinarie årsmöte.
Vid upplösning skall eventuella överskottsmedel skänkas till Röda Korsets katastroffond.
Stadgarna reviderades 2025-03-13
Bakgrund och syfte
Ulf Zwedberg grundade Föreningen Gestalt i Organisation (FGO) som en öppen intresseförening för dig som är intresserade av tillämpning och utveckling av gestaltmetodik och gestaltiskt förhållningssätt i organisationer.
Föreningen verkar för att främja en gestaltorienterad förståelse och tillämpning inom organisationsutveckling, ledarskap och grupprocesser. Gestaltmetodiken, som betonar närvaro, medvetenhet och helhetssyn, används ofta för att stärka ledarskap och samarbete samt för att hantera och fördjupa gruppdynamik och personlig utveckling i arbetslivet.
Lasse Norberg, Margareta Berggren, Nicke Fostvedt, Christian Röhss och Lars Övling, som initierade och byggde upp Gestaltakademins organisationsutbildning, är tillsammans med honom också hedersmedlemmar i föreningen.